Musikhjälpen

Musikhjälpen

Vi är givetvis engagerade i Musikhjälpen. Lägga pengar i vår digitala insamlingsbössa och buda i vår auktion; Världens coolaste femkamp. Bland er som lägger pengar i vår insamlingsbössa kommer vi att lotta ut en 'Hamnupplevelse'. Du och 1-2 vänner får möjligheten att komma ner till hamnen och under ett par timmar testa på våra största maskiner och kranar.

Världens coolaste femkamp!

Mälarhamnar AB har en digital insamlingsbössa där du kan stödja musikhjälpen. Inget bidrag är för litet och alla bidrag räknas! Men vårt paradnummer är auktionen ‘Världens coolaste femkamp’. Auktionen stänger på kvällen fredag den 13 december.

Du eller ditt företag kan utmana varandra eller oss i en femkamp i hamnens mytomspunna värd. Vem är den skickligaste kranföraren, den snabbaste truckföraren eller den säkraste containerstaplaren? Är det frågor du brinner efter att få svar på måste du buda på vår auktion för Musikhjälpen!


Vad är Musikhjälpen?

Musikhjälpen är ett  event som arrangeras av Sveriges radio, Sveriges television och Radiohjälpen samt i samarbete med en värdstad. Musikhjälpen sänder live i sex dygn med programledare, gäster, musik och reportage. Syftet är att uppmärksamma en undanskymd mänsklig katastrof och få folk att samla in pengar som går till människor som drabbas av den katastrofen. 2019 genomförs Musikhjälpen i Västerås 9-15 december på Stora torget.

Vilket är årets tema?

Musikhjälpens tema i år är ‘sex är inte ett vapen’. Sexuellt våld finns i krig och konflikter världen över. Människor i alla åldrar utsätts för våldtäkter, sexuell tortyr och tvingas in i prostitution och tvångsäktenskap. Överlevare lämnas med livslånga skador, trauman och stigman – medan många förövare går ostraffade.

Temat är mycket viktigt och angeläget. Det handlar om makt, att använda sex för att utöva makt är något vi som samhälle måste göra allt vi kan för att utrota. Här i Västerås men också i hela världen. Hur stort mörkertalet är vet vi inte, men varje utsatt person är en för mycket.

Vad kan Musikhjälpen göra?

Bidragen till Musikhjälpen kan bland annat gå till fysisk och psykisk vård för överlevare, till hjälp att driva rättsprocesser och möjlighet till utbildning för att undvika en framtid i fattigdom och utsatthet. Pengarna kan även gå till att skapa säkra platser i osäkra miljöer, till exempel belysning och lås på toaletter i flyktingläger. En viktig del är också att stötta det förebyggande arbetet för att förändra de negativa normer och attityder som ligger till grund för sexuellt våld.